Juhana Kilpeläinen asuu perheensä kanssa upealla paikalla järven rannassa. Perheen koti ei ole lainkaan perinteinen omakotitalo, vaan arkkitehdin suunnittelema ja pitkästä tavarasta rakennettu poikkeuksellinen kokonaisuus. Rakennustöistä vastasivat Rakennuspalvelu Henuran kirvesmiehet, jotka pystyivät viemään vaativan projektin läpi alusta loppuun.

Juhanan perheen yksilöllinen koti sijaitsee kauniissa keskisuomalaisessa maisemassa Jyväskylässä. Kodin suunnittelun ja rakennuksen lähtökohtana oli se, että valmis talo tulisi kestämään seuraavat 300 vuotta Juhanan suvun hallussa.

– Emme halunneet rakentaa perinteistä kipsilevytaloa, vaan käyttää puuta ja suomalaisia materiaaleja. Tärkeää oli ennen kaikkea käytännöllisyys sekä se, että erilaiset arjen toiminnot toimivat tässä talossa, Juhana painottaa.

”Tähän täytyisi löytää Keski-Suomen parhaat timpurit”

Taloa lähdettiin suunnittelemaan yhdessä arkkitehdin kanssa vuonna 2016. Mukana ollut sisustussuunnittelija suunnitteli taloon hienoja yksityiskohtia. Kun yksityiskohdat alkoivat hahmottua, totesi Juhana, että tuleva talo olisi sellainen, ettei kuka tahansa saisi sitä rakentaa. Kirvesmiesten pitäisi pystyä viemään projekti alusta loppuun asti läpi.

– Totesin, että tähän täytyisi löytää Keski-Suomen parhaat timpurit. Keskustelin eri rakentajien kanssa ja kaikki sanoivat, että jos haluaisin parhaan, niin kannattaisi ottaa Henura, Juhana muistelee.

– Henuran kirvesmiehet ovat erikoistuneet rakentamaan tällaisia erikoisempia, arkkitehdin suunnittelemia taloja. Heidän kokemuksestaan, käyttämistään työkaluista ja kaikesta muustakin näkee, että he pystyvät hanskaamaan tällaiset kohteet, Juhana jatkaa.

Haasteet selätettiin yhdessä oikealla asenteella

“Kirvesmiehistä näki, että heillä on intohimoa tehdä tätä – se oli niin kohdillaan kuin vain olla voi.”

Valmiin talon pinnat on tehty kaikki joko paneelista tai vanerista. Listoituksia ei ole lainkaan, vaan kaikki on tehty jiiriin. Kaikki sahalla tehty työn jälki on siis näkyvissä. Juhana ihailee erityisesti sitä intohimoa ja asennetta, jolla Rakennuspalvelu Henuran kirvesmiehet työhönsä suhtautuivat. Hän kuvailee heitä helposti lähestyttäväksi ja ihmisläheisiksi persooniksi, joiden kanssa oli helppo keskustella.

– Kirvesmiehistä näki, että heillä on intohimoa tehdä tätä – se oli niin kohdillaan kuin vain olla voi. Oli mukava seurata, kun he tekivät töitä, Juhana kuvailee.

– Haasteita oli ja välillä isojakin sellaisia, mutta heidän asenteellaan ja yhteistyöllä haasteet eivät muodostuneet missään vaiheessa isoksi ongelmaksi, vaan niistä aina selvittiin, hän jatkaa.

– Voin suositella Rakennuspalvelu Henuraa jokaiselle, joka rakentaa itse pitkästä tavarasta ja tarvitsee hyvän kirvesmiesporukan. Jos Henura vain sattuu olemaan vapaana, niin heidät kannatta ehdottomasti ottaa, Juhana kiteyttää.